>>> Si vale la pena verlo, escucharlo o hacerlo, quiero verlo, escucharlo, hacerlo AHORA

22 de gen. 2012

Quan la imaginació abunda però el sentit comú escasseja



És l'hora de la lectura dels diumenges, dels vespres de descans, de les reflexions banals. Un llibre especial ple de paràgrafs que es poden llegir i rellegir, i treure'n un suc ple de vitamines per a l'ànima. I de sobte, una pàgina especial, amb una resposta a una pregunta no formulada. “Molt sovint ens espantem davant la paraula intuició i la relacionem, erroniàment, amb conceptes com la predicció i la visió de futur. I malgrat les reticències, sense prestar-hi gaire atenció, i sobretot sense fer-ho gaire públic, la sentim i l'apliquem. És aquesta intuició la que sents quan, al teu interior, saps que has conegut una persona especial.” Amb aquestes paraules, l'autora Carla Gràcia, en un dels seus llibres, respon a la pregunta que tant preocupa últimament a Gala: si fer cas a la seva intuició o no. Ja fa temps que està llegint llibres diferents. Els tria a l'atzar, només seguint uns paràmetres senzills, mancats de lògica i sentit comú: la intuició, la portada i la crida sense cerca. Ella no busca un llibre, però el llibre la troba. I tot això no la sorprèn, no només li està passant amb els llibres. Estan canviant moltes coses i aspectes de la seva vida, canvis interiors, inquietuds diferents, persones que li aporten una riquesa immesurable, així com unes preocupacions desconcertants. En Pol, sobretot ell (cling! sí, ja ha aparegut el seu nom) sempre acaba apareixent; sobretot, no sap per què, els diumenges.

Dijous va tenir un pressentiment (paraula interessant). Va ser de sobte, va sentir que passaria una cosa, AQUELLA cosa, i en Pol hi tenia molt a veure. Una imatge que de sobte va aparèixer en la seva ment somiadora. Llavors, la gran pregunta: és un pressentiment, una intuició o són les ganes que li provoquen aquesta sensació estranya? Per què no para de fer-se preguntes constants? Per què sempre veient els peròs de les coses? Per què no deixar fluir i deixar que simplement passi o sigui el que hagi de ser? Ja sigui bo o sigui dolent. Sí, la resposta és la que penseu, l'evident, la més fàcil: POR, paraula monosíl·laba interminable i, sí, esdrúixola (això pot ser? sí, al món de Gala, és una realitat), Pol també, també és esdruixol, en tots el sentits.

Ja fa massa dies que alguna cosa ha canviat... No ho explica. Decideix que així és millor, passarà a l'oblit més fàcilment (o això voldria ella). I s'ho calla a crits, s'ho calla. O potser també calla per a què no la prenguin per una maniàtica que actua com una adolescent impulsiva. Sap què ha de fer per trobar una solució, sap on està la solució, ho sap, però no vol. La mateixa por que no la deixa parlar ni avançar ni fer-se notar, aquesta mateixa por, esdruixolíssima, no la deixa fer el què sap que ha de fer. Esborrar la por i llençar-se, o esborrar en Pol i ressignar-se? I si, a més, hi sumem la intuició, una intuició afiladísima com la de la Gala, doncs llavors és impossible sortir-se'n d'aquest espiral tan misteriós, maligne, però a la vegada intens que l'envolta. Ai, la pobra Gala, ha de viure encara més desenganys per aprendre, o potser simplement el seu tarannà la farà caure mil vegades i, tot i això, no canviarà mai. No pot evitar pensar en la seva gran filosofia de vida: És millor viure les coses amb intensitat i després caure molt fort, amb ferides profundes, que no pas viure-les a mitges i no assaborir-les com es mereixen. Gala, petita somiadora, desperta ja! No tothom pensa com tu. Vigila amb la teva bombolla, pot petar en qualsevol moment. Sota una intel·ligència moderada, amagada, no reconeguda, també destaca un afany interminable d'aprendre i de donar, sense rebre, però que la deixin donar, allò què vol, allò que abunda en ella. Ho necessita donar tot i a qui vol. És curiós que encara ara molta gent que la coneix s'atreveixi a tractar-la com si fos “tonta”, de la mateixa manera que li escriuen el nom malament (Gal·la. Com? No ho soporta). Potser és que realment no la coneixen? Li encanta en el fons ser una desconeguda, però que la tractin de tonta, les mentides, NO; no en deixa passar ni una, o sí, segons la situació, però això no significa que no les vegi. De vegades, li agrada fer-se la “tonta”, deixar que li prenguin el pèl, conscient de cadascun dels detalls de la situació. I qui s'atreveix a fer-ho i creu que ho pot fer, definitivament, no la coneix.

Pol... qui és en Pol? Gala ho voldria explicar, però ni ella sap la resposta. No ho sap, no sap qui és Pol. Té cara, cos i cor... cor, sí, tot i que de vegades ella n'ha dubtat. Només sap que el fet que aquest nom sigui tan similar a la paraula POR no és casualitat, no per a ella. Pol i Gala, els seus noms no tenen vocals en comú, però les seves vides sí. Parlar d'en Pol donaria per a pàgines i pàgines, hores i dies. De com va aparèixer, us encantaria llegir-ho. Però no ho vol fer, avui no. El pressentiment, evidentment, tenia a veure amb ell. Però, ressignada, Gala pensa que no va estar un pressentiment sinó unes ganes immesurables de què allò passés, sentir que ella també ho és, és important. Segueix volant, com sempre, i la caiguda pot ser espectacular, però tot i la por, les seves ales encara funcionen, sense saber com ni per què però ho fan. Pot ser demà les deixa tancades a l'armari. Ja està, com sempre, quan aquest nom, que adora i detesta alhora, li passa pel cap, es posa de mal humor, i decideix ni tan sols començar a explicar-nos una història i uns records plens de màgia i intuició genuïna (i desapareguda?). Qui sap, potser algun dia ens ho confessa. Però avui no, està enfadada. Enfadada, autoenfadada, tant o més com ho estava dijous després que la seva intució li fallés estrepitosament i el seu desig s'enfonsés sense ganes de tornar a sortir, per evitar bàsicament més decepcions.

Dijous va anar a dormir enfadada, molt enfadada. I avui, també hi anirà. No per pensar massa o per desitjar massa, sinó per pensar massa... en Pol, per desitjar massa... a Pol. Tot en la direcció equivocada, res de volta en la direcció desitjada. Un altre dia de reflexions a cap lloc. Està sola en tota aquesta història, no val la pena. Probablement, però, no trigarà en canviar de pensament. De moment, indignada, se'n va a dormir. Bona nit, Gala,  recorda la gran frase: “o ni tan sols ho provis, o llença-t'hi de cap”. **

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada